Yleisohjeita

Tässä yleisohjeita tarmolaisille luistelijan pukeutumisesta ja varusteista.

Luistimet


Pikaluistinlinkit:
www.viking.nl
www.mapleskate.com
www.raps.nl
www.bont.com

Luistimien teroituksia tehdään Tarmon harjoitusvuoroilla Raksilassa (tekojääradalla loka-joulukuussa).

Pukeutuminen

Sää vaihtelee talven aikana muutamasta plus-asteesta -25 asteeseen. Harjoitusasuna urheiluun tarkoitettu alusvaatekerta tuulisuojalla. Alasuojana kaikilla tulee olla tuulisuojalla varustetut pikkuhousut.

Kilpailuissa kelin mukaan alusvaatekertaa voi ohentaa, myös suoritusaika vaikuttaa. Tuulisuojalla varustettu paksuhko alusvaatekerta voi olla kankea ja haitata luistelutrikoon alla suoritusta. Alusasun ja trikookuitujen pitäisi liukua toisiaan vasten kevyesti. Nollakelillä ja tyynessä säässä kilpailusuorituksessa on parasta pitää trikoiden alla pelkästään pikkuhousut ja T-paita. Alusasujen tuotemerkkejä ovat mm Terinit ja Craft.

Sukat

Puhtaat ainoastaan luistelukäytössä olevat tennissukat tms, mieluiten kiristämättömällä varrensuulla. Kilpailustartin voi myös tehdä ilman sukkia, jos luistimen jalkaan "istuvuudessa" on ongelmia - nahka nahkaa vastaan on kompakti paketti. Harjoituksissa sukat tai nilkkojen suojaus luistimen päälle asennettavalla pakkasuojalla on välttämätön.

Luistelutrikoot

Kilpailuasun ohella harjoituksissa voi käyttää kilpailutrikoota paksumpaa eli lämpimänpää kangasta olevaa harjoitustrikoota, joka saa olla mieluusti henkselimallia. Ylävartalo suojataan verryttelyasun puserolla.

Päähine

Kaikkien luistelijoiden tulee käyttää harjoituksissa otsan ja korvat suojelevaa seuran luistelumyssyä. Tavallinen pipo on epäkäytännöllinen, koska se luisteluasennossa ei pysy korvien suojana. Pakkaskeleillä luistelumyssyn alla on käytettävä ns. kypärän suojusta (silkkiä).

Lämmittelypuku

Pakkaskeleillä ja erityisesti kilpailuun valmistautuessa on käytettävä tuulisuojalla varustettua lämmittelyasua. Tarmon väreissä valmistettu Tarppi-Tuotteen Windstopper asu on kerrospukeutumisen mukainen ja kehon kosteutta luovuttavaa, hengittävää materiaalia. Verryttelyasun housut aukeavat lahkeista siten, että riisuminen voidaan suorittaa lähtöpaikalla luistimet jalassa.

Käsineet

Hanskat kilpailuissa ja lämpimät lapaset yli 10 asteen pakkasilla harjoituksissa. Kilpailustartteja tehdään avokäsinkin pikamatkoilla.

Suoja-aurinkolasit

Teoriassa hyvät, kun ovat varustettu omien silmälasien voimakkuudella. Täysin umpinaiset estävät silmien vuotamista.