Varusteet

Luistimet

 

Picture: Courtesy of Bont Skates

Klaps-luistimia pidetään nykyisin tähän asti mullistavimpana teknisenä kehityksenä luistimissa.

Klapsit sallivat sekä nilkan että polven tehokkaamman ojentumisen kuin mitä tapahtuu perinteisillä luistellessa. Ero tulee esiin aivan ponistusvaiheen lopussa. Sen seurauksena ponnistuksen teho on parempi ja mekaaninen tehokkuus sallii myös potkutiheyden nousun.

Kiinteäteräiset luistimet ovat vuosikymmeniä säilyttäneet ulkoisen muotonsa samanlaisena. Terän pituus vaihtelee luistimen koosta riippuen 40-44 senttimetriin ja leveys takana yhdestä millimetristä 0.8 millimetriin. Terän kapeneminen takaosastaan parantaa luistimen liukua. 1990-luvulla käyttöönotettu klaps-luistin on kuitenkin viimeisin kehityssysäys, joilla kaikki ME:t on tällä hetkellä luisteltu.

Vaikka pikaluistin jääkiekkoluistimeen verrattuna on suora, sen terä on kuitenkin hieman kaareva, jotta luistin pääsee kääntymään jalan alla. Kaari muodostuu 20-23 metriä halkaisijaltaan olevasta ympyrän kehästä.

Kenkien tulee olla jalkaan tiukasti istuvat jalan pitämiseksi paikallaan. Jos kantapää nousee väljästä kantakupista irti, se tekee luistelun epävarmaksi. Nykyisin käytetään lasikuituisia tai muovisia vahvikkeita, jotka muotoillaan omille jaloille sopiviksi esim. lämpöpuhaltimella.