Luistimien teroitus

Pikaluistinten teroitus

Luistimet teroitetaan telineessä, johon terät voidaan asettaa rinnakkain. Teroitus suoritetaan hiomakivellä. Terien liukupinnan tulee olla kohtisuorassa luistimen pohjaan nähden. Terän reunoihin syntyvä kierrelastu tulee poistaa teroituksen jälkeen huolellisesti terävän, ehytreunaisen "kantin" aikaansaamiseksi.

 

Tarkemmat ohjeet:

Teroitusteline (jig)

Teroitustelineen tarkoituksena on pitää terät vakioasennossa kohtisuorassa teroituskiven pintaa vasten.

Pöytätelineet ovat suosituimpia, koska niissä työskentely on helppoa, koska teroitusta ja kierrelastujen poistamista voidaan vuorotella terien pysyessä koko ajan samassa asennossa.

Aseta luistimet telineeseen terät ylöspäin siten että luistimen sisäkyljet ovat vastakkain. Mikäli telineessä on ylästopparit, varmistetaan että terät tulevat stoppareita vasten. Samalla varmistetaan että terät tulevat samalle kohtaa asettamalla terien etu- tai takaosat päätystopparia vasten.

Teroittaminen

Terät saadaan teräviksi seuraavilla kolmella vaiheella:

  • Teroita
  • Poista kierrelastut
  • Kiillota
  •  

 

Aloita teroittaminen teroituskiven karkealla puolella tai karkeammalla teroituskivellä.

Liikuta teroituskiveä viistoin pitkittäisin vedoin tasaisesti terien koko mitaltaan vasemman luistimen takaosasta oikean luistimen etuosaan ja takaisin. Toista noin 10 kertaa ja tee sama myös oikean luistimen takaosasta vasemman luistimen etuosaan. Käännä telinettä 180 astetta ja toista sama uudelleen.

Käytä koko teroituskiven pintaa hyväksesi. Näin kivi puree terään tasaisesti joka kohdasta ja terän kaarevuus ei muutu. Vältä jynssäämästä terän keskialuetta.

Tarkista kynnellä tai sormenpäällä tunnustellen, että kierrelastua on muodostunut koko terän mitalle. Hio muutama kerta pitkittäisin tasaisin liikkein terää etu-takasuunnassa poikittaisten hiomajälkien poistamiseksi.

Kierrelastun (Skraadin) poistaminen

Käytä pienempää kiveä tai hienoa teroituskiveä kierrelastun poistamiseen. Aseta kivi terän sivua vasten ja liikuta edestakaisin kevein liikkein, kunnes kierrelastu on kokonaan poistettu. Lastu voi kääntyä uudelleen terän pohjaan, joten uusi hionta päältä ja sivuilta.

Kiillotus

Kiillota terät hienoimmalla teroituskivellä tai kiillotusliuskalla edestakaisin liikkein terän etu-takasuunnassa noin 10-20 kertaa. Varmista vielä skraadi-kivellä, ettei teriin ole jäänyt kierrelastua.

Silmämääräinen kaarevuuden tarkistus voidaan tehdä n. 45 cm mittaisella teräsviivottimella, joka asetetaan luistimen pohjaa vasten. Kun terä ottaa keskeltä kiinni noin parin cm matkalta ja mitan ja terän välinen rako "aukeaa" n. 5 mm luistimen kärjen ja kannan kohdalla, luistin on sopivan kaareva. Koneellisesti käytetään kaarevuuden mittarina 21 - 26 m:n säteisen ympyrän kehän osaa.Terien kaarevuuden tarkistus

Jos luistimia teroitetaan "vuosikausia" ilma tarkistusta, niin terät voivat kulua "haapavetisiksi" eli olla jalkavia kuten suksi! Tältä välttyy, kun ennen teroitusta asettaa luistimen terät vastakkain ja varmistaa kaarevuuden säilymisen!

Jos koneellista oikaisua ei ole käytettävissä (koneet ovat Seinäjoen Jääurheilukeskuksessa ja Esasport Oy:llä) oikaisu tehdään normaalilla teroituslaitteella ja karkealla kivellä - painottamalla työstöä terien kärki- ja kanta-osiin.Kiven kulumisen minimoimiseksi on käytettävä kiven koko pintaa. Todellisuudessa voi käydä niin, että "haapavetisiksi" koverretut luistimet syövät yhden kiven ennenkuin terät ovat jälleen kaarevat.

Pikaluistimia ei tule teroittaa taikka oikaista jääkiekkoluistimille tarkoitetuilla koneilla. Koneen työstöjälki on karkea ja epätasainen, jonka jäljiltä korjaava hionta syö teroituskiveä oikaisuhionnan tapaan!

Terien taivutus

Huippuluistelijat käyttävät kaarteiden keskipakoisvoimaa vastaan "lisäpitoa" taivuttamalla hieman teriä kaarteen suuntaisesti tai vaihtamalla pikamatkalle terät, jotka ovat keskiosaltaan ohuemmat kuin päistä(vastaavasti kuin laskettelu- ja luistelusukset).

Luistinten huolto

Muista lisätä, että käytön jälkeen luistimet kuivataan terien ruostumisen estämiseksi ja säilytetään ilman teräsuojia! Kosteutta vastaan kenkiä huolletaan kenkävoiteella tai spraylla.

 

1. Luistimen asettaminen telineeseen.
2. Kiristä kunnolla
3. Poista ylä- ja päätystopparit.
4. Teroitus pitkittäisin, tasaisin liikkein.