Jääharjoite
Jääharjoittelu
Jääharjoittelu jakautuu siirtymäkauden totuttautumisharjoitteisiin sekä kilpailukauden kestävyys- ja nopeusharjoitteisiin. Niiden lisäksi on muutamia sprintteriluistelijan harjoitteita.
Siirtymäkausi
Sitä kahden viikon aikaa, jolloin päästään ensimmäisiä kertoja jäälle, sanotaan siirtymäkaudeksi. Kyseisenä ajanjaksona jatketaan peruskuntoharjoitteiden toteuttamista. Osa kuivaharjoitteista korvataan jäällä suoritetuilla totuttautumisharjoitteilla, mutta myös kuivaharjoittelua tulee jatkaa. Siirtyminen jääharjoitteluun tapahtuu siten asteittain.
Käytäntö on osoittanut, että yksi harjoituskerta (esim. Maanantai) tulee käyttää kilpailukaudellakin voimanhankintaan tai lihasten hoitoon voimistelun ja rentoutusharjoittelun avulla.
Tekniikka
Tekniikkaharjoittelua jatketaan siirtymäkauden jälkeenkin. Käytetään hyväksi sitä kokemusta, jota saadaan kilpailuista. Luistelutekniikkaa tarkkaillaan jatkuvasti tavoitteena tehokkaimman ja taloudellisimman luistelutavan saavuttaminen. Syyskauden aikana tehtyjä rentousharjoituksia tulee jatkaa, kehittyminen vie vuosia, mutta harjoitusten antama lisäteho tulee juuri sopivasti näkyville silloin, kun vaaditaan tuloksia.
Kilpailukausi
Kun jää on vakiintunut, alkaa välittömästi kilpailukausi. Ensimmäiset kilpailut ovat harjoituskilpailuja ja kunnon testauksia aikakokeilla. Vauhdin säilymistä oikeana matkaan nähden seurataan väliajoilla.
Harjoittelun, kilpailujen ja levon suhde on pidettävä sellaisena, että kunto ja suorituskyky sekä tahto kilpailla ja voittaa lisääntyvät kilpailukaudella ja huipentuvat kauden tärkeimpiin kilpailuihin. Kauden pääkilpailuihin valmistaudutaan ns. Valmistautumisharjoituksen avulla. Valmistautumisharjoitus suoritetaan noin viikkoa aikaisemmin kuin pääkilpailu, ja tavoitteena on lähinnä psyykkisen otteen vahvistaminen kilpailumatkoilla. Pisimpienkin kilpailumatkojen kestoaika on vain 16-17 minuuttia, jonka aikana elimistön energiavarat eivät vielä ehdi kulua siinä määrin, että valmistautumisharjoituksen ravintofysiologisilla vaikutuksilla olisi oleellista merkitystä. Rasittavan ja kuluttavan harjoituksen merkitys on kuitenkin itseluottamuksen lisääjänä tärkeä.