Varhaisnuorten monipuolinen liikunta

Kun luistelutekniikasta on muodostunut selvä kuva 12- 14 vuotiaana, tulosten kehittymisen edellytyksenä on erikoisharjoittelun aloittaminen varsinaisen luistelukauden ulkopuolella. Tämän ikäkauden kilpailumatkat ovat 500 m, 1000 m ja 1500 m, jotka edellyttävät kestävyyttä ja voimaa. Kestävyyttä tarvitaan myös tekniikkaharjoittelun läpiviemiseen.

Monipuolisen liikunnan tulee edelleen olla harjoituksen perustana, mutta tavoitteena on lisäksi oltava aerobisen kapasiteetin muodostaminen ja paikallisen lihaskestävyyden lisääminen. Pyöräily juoksu ja rullaluistelu muodostavat peruskuntokauden kestävyysharjoittelun perustan, ja voimaa hankitaan kehon painoa hyväksi käyttäen kuntopiiri- ja hyppyharjoituksilla.

Kasvuikä ei aseta rajoituksia aerobisen kestävyyden kehittämiselle. Mutta harjoitusten tulee perustua luonnolliseen liikuntaan ja riittävän alhaisella syketasolla. Pyöräily soveltuu hyvin ja sehän on nuorille soveltuva hyötyliikunnan muoto.. Sen sijaan voimaharjoittelun aloittaminen liian aikaisessa vaiheessa saattaa aiheuttaa pituuskasvun muuntumista luuston paksuuskasvuksi. Myös jänteiden kiinnityskohtiin voi rasitusvammoja syntyä helposti.

Jääharjoittelussa pyritään tässä kehitysvaiheessa rentoon suoritukseen, joka on vauhdin säilyttämisen ehtona. Kilpailutoiminta takaa luisteluinnostuksen säilymisen, joten pelkkä hidas teknillinen luistelu ei riitä. Kilpailusuoritukseen valmentautumiseksi käytetään matkavauhti- tai ylivauhtiharjoittelua intervalliperiaatteella, mutta vain lyhyinä sarjoina ja valmentajan kontrollin alaisena. Harjoituksen ylittäessä luistelijan kuntotason tekniikka rikkoutuu ja psyykkinen suorituskyky kärsii. Vedot voivat olla pituudeltaan 200-800 metriä. Huomattavasti turvallisempaa on käyttää kierrosharjoittelua eli ylimatkaharjoittelua, jossa luistelija kilpailuvauhtia pienemmällä vauhdilla luistelee useampia kierroksia kuin mitä kilpailumatka edellyttää. Harjoitus lisää itseluottamusta, koska kilpailumatka ei ole oman suorituskyvyn äärirajalla.